Upacara Melasti Desa Adat Bebetin Nyanggra Rahina Nyepi Caka 1942

22 Maret 2020 22:58:41 WITA

Ring sajeroning nyanggra rahina Nyepi saka 1942, Desa Adat Bebetin ngelaksanayang Melasti pinanggal 21 Maret 2020 sane megenah ring segara Desa Giri Emas, Kecamatan Sawan.Napi mawinan patut nglaksanayang Melasti sadurung rahina Nyepi?  Manut ring lontar Sundarigama lan Sanghyang aji swamandala kabaosang yening Melasti pinaka parikrama nincapang sraddha lan Bhakti marep ring para Dewata Makasami, Kenten taler madue tetujon mangda ngicalang Sarwa mala sane Wenten ring jagat puniki. Asapunika taler napi mawinan patut ring segara? dwaning kadi Mungguh ring lontar Sundarigama kabaosang Wenten lelima tetujon Melasti sadurung rahina Nyepi kalaksanayang inggih punika " ngarania ngiring prawatek dewata, anganyutaken laraning jagat, papa klesa, letuhing bhuwana, ngamet sari ning amertha ring telenging segara" sane artosnyane nincapang sraddha Bhakti majeng ring Ida Sanghyang Widhi, ngicalang sakancaning sane nenten patut utawi nenten manut ring daging agama, ngicalang parilaksana sane nenten becik, sayaga nyaga kabersihan lan keasrian jagat punika taler nunas sarining Kahuripan ring tengah segara.

Nanging ring Melasti sane kalaksanayang mangkin malianan Sareng melasti sane sampun lintang dwaning Wenten pakibeh jagat sekadi mangkin inggih punika virus Corona, Melasti sane mangkin wantah kaangganin olih para prajuru desa, Jero mangku, paseka-sekaan punika taler sinalih Tunggil wala saking dadia ring sajebag desa Bebetin, Makasami punika pinaka cihna nglaksanayang piuning saking guru Wisesa nenten kadadosang mupulang akeh jadma ring sajeroning parikrama mangda virus Corona nenten nglimbak ring krama Desa Bebetin, nanging tradisi, budaya miwah sasuluh agama tetep prasida kamargiang.

Komentar atas Upacara Melasti Desa Adat Bebetin Nyanggra Rahina Nyepi Caka 1942